Heb je vragen of advies nodig? Bel ons op: 0031 88 3366800 of whatsapp ons op: 06 394 492 40
Ontvang 10% korting op je eerste bestelling!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt een kortingscode voor 10% korting op je eerste bestelling. Daarnaast ben je als eerste op de hoogte van onze acties een aanbiedingen.

Abonneer
  • Lorem ipsum

Wat heeft een mooie gezonde huid nou eigenlijk met je darmen te maken?

18 Jun 2024
door Sandra Jacobs-Mink

Wat heeft een mooie gezonde huid nou eigenlijk met je darmen te maken?

Deze vraag komt bij ons regelmatig voorbij. Tijd voor antwoorden:

Om er beter uit te zien en je jonger te voelen, moet je begrijpen dat je darmgezondheid en je huidgezondheid direct met elkaar verbonden zijn.

In het menselijke spijsverteringsstelsel leeft een ecosysteem van naar schatting 100 biljoen vriendelijke en onvriendelijke flora (flora is de wetenschappelijke term voor een groep bacteriën of planten). We noemen deze flora de gastro-intestinale microbiota of probiotica. Voor zowel een goede darmgezondheid als huidgezondheid, moet je een diverse en gezonde microbiota ondersteunen.

Onze darmen zitten zo vol met bacteriën dat de helft van onze ontlasting uit microbieel biomassa bestaat. En net zo snel als ze worden uitgescheiden, vermenigvuldigen de microbiota zich om hun aantal aan te vullen.

Hoe meer soorten bacteriën je in je darmen hebt, hoe beter je in staat bent om ziekten, achteruitgang en uiterlijke tekenen van veroudering van de huid te bestrijden. Je darmgezondheid en huidgezondheid, en daardoor je natuurlijke schoonheid heeft direct verband met elkaar.

Onderzoekers hebben ontdekt dat in het centrum van de menselijke gezondheid het microbioom staat: 40.000 soorten bacteriën, 300.000 soorten parasieten, honderdduizenden soorten protozoa, en drieënhalf miljoen soorten schimmels."

Alle soorten bacteriën voeren een breed scala aan taken en functies uit. De meeste zijn nog niet in een laboratorium gekweekt en velen moeten nog worden geïdentificeerd.

De darmen vormen het grootste bacteriële ecosysteem in het menselijk lichaam.

Darmmicroben nemen één tot drie procent van onze lichaamsmassa in, wat vaak zwaarder is dan een gemiddeld drie pond wegend brein.

De micro-organismen in de darmen, de bacteriële flora, vormen je darmtuin. Het is een tuin die net als elke andere tuin onderhouden moet worden.

Een goed onderhouden innerlijke tuin zorgt ook voor een betere hersengezondheid.

Een goed verzorgde innerlijke omgeving zal alles bewerkstelligen wat de hersenen nodig hebben en deze informatie doorgeven aan de hersenen.

Door de soorten bacteriën in je buik aan te passen, verbetert de hersengezondheid samen met vele andere chronische aandoeningen.

Gedurende een levensduur, als je je innerlijke tuin niet onderhoudt, zal je innerlijke bacteriële populatie langzaam verschuiven. Het zal ziektes gaan bevorderen in plaats van te voorkomen.

Een flora onbalans kan het vermogen van het lichaam om te ontgiften, calorieën te metaboliseren en insulineproductie te beheren belemmeren.

Evenzo kan een flora onbalans de hersenfunctie en het gedrag negatief beïnvloeden.

Met meer dan 500 miljoen neuronen (hersencellen) in de darm en bi directionele communicatie met de hersenen via de nervus vagus, is darmgezondheid een belangrijke pijler bij emotioneel welzijn (geestelijke gezondheid).

Onderzoekers ontdekken meer en meer dat stress en een onvermogen om zich aan te passen ons niet alleen vatbaarder maken voor emotionele onbalans, maar ook de darm doorlaatbaarder maken voor slechte bacteriën.

Een gunstige flora is goed voor de immuniteit.

Ten minste 70% van onze immuunsysteemsterkte bevindt zich namelijk in de darm en de samenstelling van onze darmbacteriën.

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat onze darmbacteriën uit balans raken wanneer we antibiotica gebruiken, het Westerse dieet consumeren, bepaalde medische behandelingen accepteren en leven met obesitas.

Darmonbalans draagt bij aan chronische aandoeningen zoals auto-immuunziekten, metabool syndroom, diabetes, chronisch vermoeidheidssyndroom, niet-alcoholische leververvetting, obesitas en meer.

Maar als we het darmmicrobioom in balans kunnen brengen, kunnen we genieten van een hele reeks gezondheidsvoordelen.

Studies tonen onder andere aan dat het helpt om het voorkomen van kanker, beroertes en obesitas te verminderen.

Het darmkanaal bevat meer chemische detectie- en signaalmoleculen dan enig ander orgaan. En deze microbiota bieden bescherming tegen allerlei ziekten die zich niet eens in de darmen voordoen.

Wanneer ze in gezonde aantallen aanwezig zijn, werken ze ijverig om ons te beschermen tegen ziektes die gepaard gaan met veroudering.

Darmgezondheid en huidgezondheid zijn direct gerelateerd.

Probiotica kunnen helpen ontstekingen te verminderen die bepaalde huidaandoeningen kunnen veroorzaken. Studies tonen duidelijk aan dat darmgezondheid en huidgezondheid met elkaar verbonden zijn. Ze vinden bijvoorbeeld gunstige flora veelbelovend in de behandeling van huidaandoeningen zoals acne, rosacea en eczeem.

Om het idee van darmgezondheid en huidgezondheid verder te onderbouwen, suggereert enig bewijs dat gunstige bacteriën kunnen helpen bij het opbouwen van collageen. Collageen is het belangrijkste eiwit in de huid dat zowel de textuur als de teint beïnvloedt.

Darmgezondheid en huidgezondheid uiten zich als:

* een betere hydratatie van de verouderende huid

* verminderde schade door zonblootstelling

* minder fijne lijntjes en rimpels

* herstelde pH-waarde van de huid

* vermindering van oxidatieve stress

* verlichting van fotoveroudering (huidbeschadiging veroorzaakt door UVA- en UVB-blootstelling)

* verbeterde huidbarrièrefunctie; en

* verbeterde kwaliteit van het haar.

Epidemiologisch onderzoek heeft onlangs bewezen dat er een direct verband is tussen darmgezondheid en huidgezondheid.

Een voedingspatroon primair gebaseerd op voedingsmiddelen met een lage glycemische index, gecombineerd met bacterierijke gefermenteerde producten, ondersteunt op positieve wijze de biljoenen-sterke populatie van darmflora en vermindert ontstekingen, inclusief huid gerelateerde uitbraken.

De huid kan van binnenuit worden verbeterd wanneer de darmen een goede balans van gunstige flora hebben.

De beste manier om zowel de darmgezondheid als de huidgezondheid te ondersteunen is door de voedingsmiddelen die we consumeren.

Een divers voedingspatroon rijk aan volwaardige voedingsmiddelen heeft een positief effect.

Eet veel fruit, groenten, peulvruchten en bonen, die de beste bronnen van voedingsstoffen zijn voor darmgezondheid en huidgezondheid. Deze zijn allemaal rijk aan vezels die niet door je lichaam kunnen worden verteerd, maar wel door bepaalde bacteriën in de darm. Dit stimuleert de groei van gunstige flora. Bovendien is de bodem de eerste plaats waar we indirect gunstige flora tegenkomen via de plantvoeding die we eten. Dus planten zijn een voor de hand liggende uitstekende bron van gunstige flora.

Gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken ondersteunen een goede darmgezondheid als huidgezondheid. Het fermentatieproces gebruikt microben zoals bacteriën en gist om voedingsmiddelen te conserveren. Deze gunstige micro-organismen eten suikers en kunnen de darmgezondheid ondersteunen. Gefermenteerde voedingsmiddelen blijken processen in het lichaam aan te zetten die een gunstige werking hebben op:

  - obesitasontwikkeling

  - constipatie en de gezondheid van de dikke darm

  - cholesterol en verstopte slagaders

  - antioxidatie en anti-veroudering

  - hersengezondheid

  - het immuunsysteem

  - de algehele huidgezondheid

Gefermenteerde voedingsmiddelen voor darmgezondheid en huidgezondheid zijn onder andere:

  - yoghurt (Mensen die veel yoghurt eten, lijken meer lactobacilli in hun darmen te hebben en minder Enterobacteriaceae, een bacterie die geassocieerd wordt met ontsteking en een aantal chronische ziekten.)

  - kefir (een gefermenteerd zuivelproduct vergelijkbaar met yoghurt)

  - kimchi

  - zuurkool

  - augurken

  - miso

  - tempeh

  - gefermenteerde tofu

  - tamari

  - kombucha

  - appelciderazijn.

Consumeer prebiotische voedingsmiddelen. Dit zijn voedingsmiddelen die de groei van gunstige microben in de dunne darm bevorderen. Ze zijn voornamelijk vezels of complexe koolhydraten die niet door menselijke cellen kunnen worden verteerd, maar wel door bepaalde soorten bacteriën die ze als brandstof gebruiken.

Eet volkoren granen met veel vezels en onverteerbare koolhydraten. Deze koolhydraten worden niet in de dunne darm opgenomen. In plaats daarvan reizen ze naar de dikke darm, waar ze worden afgebroken door de microbiota. Dit bevordert de groei van bepaalde gunstige bacteriën.

Consumeer polyfenolrijke voedingsmiddelen. Dit zijn plantaardige verbindingen die niet altijd door menselijke cellen kunnen worden verteerd en daardoor hun weg naar de dikke darm vinden, waar ze door de darmflora kunnen worden verteerd.

Voorbeelden van gezondheidsbevorderende polyfenolrijke voedingsmiddelen zijn:

  • cacao en pure chocolade
  • rode wijn
  • groene thee
  • amandelen
  • uien
  • bosbessen
  • broccoli

Verschillende studies tonen aan dat kunstmatige zoetstoffen zowel de darmgezondheid als de huidgezondheid negatief kunnen beïnvloeden. Het is verstandig om deze uit je voedingspatroon te verwijderen.

Tegelijkertijd ben ik zelf groot voorstander om overal waar ‘te’ voor staat te schrappen. Dus ook extreem gezond leven heeft wat mij betreft enorme valkuilen. Bewustwording voor je lifestyle met wat je eet, drinkt en je beauty rituelen vanuit het 80-20 principe is een mooie vuistregel vind je ook niet? Langdurige huidgezondheid bereik je tenslotte door consistentie. De expertise van professionele huidexperts is hierbij ondersteunend.

Sandra Jacobs

 

Bronnen:

(1) The microbiome is the combined genetic material of the microorganisms in a particular environment.

Rubin, Courtney. “Keep Your Gut Healthy and Your Skin May Follow.” The New York Times, The New York Times, 27 Aug. 2018, www.nytimes.com/2018/08/27/style/gut-health-skin.html.

Sharma, Divya, et al. “Anti-Aging Effects of Probiotics.” Journal of Drugs in Dermatology : JDD, U.S. National Library of Medicine, Jan. 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26741377

Park, Kun-Young, et al. “Health Benefits of Kimchi (Korean Fermented Vegetables) as a Probiotic Food.” Journal of Medicinal Food, U.S. National Library of Medicine, Jan. 2014, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24456350.

Klatz, Ronald, and Bob Goldman. The Official Anti-Aging Revolution: Stop the Clock--Time Is on Your Side for a Younger, Stronger, Happier You. Accessible Publishing Systems Pty Ltd., 2008.

S., Robert, et al. “Is There a Role for Probiotics in Liver Disease?” The Scientific World Journal, Hindawi, 11 Nov. 2014, www.hindawi.com/journals/tswj/2014/874768/.

Bowe, Whitney, and Kristin Loberg. The Beauty of Dirty Skin: the Surprising Science to Looking and Feeling Radiant from the inside Out. Little, Brown and Company, 2018.

Burris, Ph.D., Kelly. Depression Anxiety and the Brain in Your Gut: How Thought, Emotion and Behavior Work and How to Get Back to Normal. United States, Illumine Studios, 2016

Gedeeltelijke vertaling originele tekst PHYTO 5 US

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »