Heb je vragen of advies nodig? Bel ons op: 0031 88 3366800 of whatsapp ons op: 06 394 492 40
Ontvang 10% korting op je eerste bestelling!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt een kortingscode voor 10% korting op je eerste bestelling. Daarnaast ben je als eerste op de hoogte van onze acties een aanbiedingen.

Abonneer
 • Lorem ipsum

De Helende Kracht van Water in TCM: Balans voor een Stralende Huid

28 Dec 2023
door Sandra Jacobs-Mink

De Helende Kracht van Water in TCM: Balans voor een Stralende Huid

Een gezonde huid is meer dan alleen oppervlakkige zorg; het is een weerspiegeling van het evenwicht tussen lichaam, geest en emoties. In Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) wordt het element water beschouwd als de bron van leven en vitaliteit. Laten we duiken in de diepten van het element water en ontdekken hoe het balanceren van energie, met name in het nier-blaas meridiaanpaar, een cruciale rol speelt in onze algehele gezondheid en een stralende huid.

Het Element Water in TCM:

Water, in TCM, vertegenwoordigt niet alleen de fysieke substantie, maar ook de vitale levensenergie die door ons lichaam stroomt. Het staat voor de diepe bron van wijsheid en het vermogen om te stromen, aan te passen en te reinigen. Wanneer het element water in balans is, voelen we ons krachtig en in harmonie.

Energiebalans en de Nier-Blaas Meridiaan:

De nier-blaas meridiaan is nauw verbonden met het element water en speelt een sleutelrol bij het handhaven van ons energetisch evenwicht. De nieren worden beschouwd als de basis van yin en yang, waarbij ze de vitale essentie opslaan en verdelen. Een gezonde nierenergie ondersteunt niet alleen onze fysieke kracht, maar ook onze emotionele veerkracht.

Gezondheidseffecten van een Gebalanceerde Nier-Blaas Energie:

 1. Huidhelderheid: Een gebalanceerd nier-blaas systeem bevordert de eliminatie van gifstoffen, wat direct bijdraagt aan een heldere en stralende huid.
 2. Energetische Vitaliteit: De nierenergie is de kern van onze levenskracht. Een evenwichtige nierenergie zorgt voor vitaliteit, veerkracht en een jeugdige uitstraling.
 3. Emotioneel Welzijn: In TCM zijn de nieren gekoppeld aan onze emoties. Een evenwichtige nierenergie ondersteunt emotioneel welzijn en stabiliteit.

Tips voor Balans:

 1. Hydratatie: Water drinken is essentieel om het waterelement in balans te houden en het lichaam te zuiveren.
 2. Voedingskeuzes: Voedingsmiddelen zoals zeewier, waterkers en misosoep ondersteunen het waterelement.
 3. Ademhalingsoefeningen: Diepe buikademhaling helpt bij het versterken van de nierenergie.

Een gezonde huid begint met aandacht voor het element water in ons lichaam. Door de nier-blaas meridiaan in balans te brengen, voeden we niet alleen onze huid, maar creëren we ook een diepgaand gevoel van welzijn dat straalt van binnenuit. Het koesteren van het water binnenin is de sleutel tot een stralende gezondheid en een prachtige huid.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is het element Water verbonden met de winter, het koudste seizoen van het jaar. De winter vertegenwoordigt het hoogtepunt van de yin-energie, waarbij de natuur in een rusttoestand verkeert en zich voorbereidt op vernieuwing in het voorjaar.

Gedurende deze tijd wordt de nadruk gelegd op het behoud van energie, introspectie en het versterken van de interne reserves. Vergelijkbaar met de natuur die haar krachten bundelt in de winter, wordt in TCM aangeraden om hetzelfde te doen voor ons lichaam en geest.

Het element Water, geassocieerd met de nieren en blaas, wordt in deze periode beschouwd als bijzonder actief. Volgens de Chinese geneeskunde zijn de nieren de 'wortel van het leven', waar de essentie van het lichaam wordt bewaard. Het is een tijd om te rusten, te herstellen en te voeden.

Om harmonie te bevorderen tijdens het waterelement-seizoen, wordt het aanbevolen om:

 1. Rust te nemen: Geef jezelf de toestemming om voldoende te rusten en te herstellen. Dit ondersteunt de nieren en de opslag van essentiële energie.
 2. Voedzaam te eten: Kies verwarmend voedsel zoals soepen, stoofschotels en verwarmende kruiden om het lichaam te voeden en te beschermen tegen de kou.
 3. Hydratatie te handhaven: Hoewel het tegenstrijdig lijkt, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven, zelfs in de kou. Warme thee en soepen kunnen een gezonde manier zijn om vocht binnen te krijgen.
 4. Emotionele balans te behouden: In TCM zijn de nieren ook verbonden met emoties zoals angst. Het cultiveren van een kalme geest en het verminderen van stress is gunstig voor dit element.

Door in harmonie te blijven met het element Water en de principes van de winter, kunnen we onze energiereserves behouden en ons voorbereiden op de komende seizoenen van vernieuwing en groei.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »