Heb je vragen of advies nodig? Bel ons op: 0031 88 3366800 of whatsapp ons op: 06 394 492 40
Ontvang 10% korting op je eerste bestelling!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt een kortingscode voor 10% korting op je eerste bestelling. Daarnaast ben je als eerste op de hoogte van onze acties een aanbiedingen.

Abonneer
  • Lorem ipsum

Nonotechnologie

15 Mei 2020
door Sandra Jacobs

De ene zonnebrand is de andere niet. Vooral de toepassing van nanotechnologie zorgt voor veel verwarring en discussies. Hoe denken wij erover?

In de wereld van natuurlijke cosmetica is de lijn dun tussen de kans dat een product meer of minder risico’s oplevert voor de gezondheid. De samenstelling of bewerking van bepaalde grondstoffen in formules, kan ervoor zorgen dat een bepaald product in de risicoloze-categorie verhuist naar een risicovolle-categorie. Voor zonnebrandproducten ligt de grens duidelijk op het moment dat er wel of geen nanodeeltjes met siliconencoating in het product verwerkt zitten en de verschillende type filters.

Witte waas op je huid
Natuurlijke zonnebrandmiddelen maken gebruik van UV-filters op minerale basis. Die vormen een dun laagje over de huid dat de schadelijke UV-straling weerkaatst. In deze middelen zit vaak titaniumdioxide of zinkoxide. Deze beschermende stoffen zorgen ervoor dat er een witte waas op de huid komt. Het product hecht zich op de huid en dringt er niet doorheen. Hoe duidelijker de waas te zien is nadat de huid is ingesmeerd, hoe beter de beschermende werking is van het product.

Nano-deeltjes
Een aantal grondstoffen in cosmeticaproducten wordt soms bewerkt via nanotechnologie. Dat is de scheikundige techniek die grotere delen opknipt in kleinere deeltjes in de grootte-orde van nanometers. Een nanometer, afgekort nm, is gelijk aan een miljardste van een meter. De term ‘nanotechnologie’ werd in 1974 door Norio Taniguchi van de Tokyo Science University gedefinieerd als het bewerken, scheiden, vastleggen en vervormen van materialen door een atoom of molecuul te manipuleren.

Bij zonnebrandproducten wordt nanotechnologie veel gebruikt om de witte waas te elimineren. Op het moment dat deeltjes van zink en titaniumdioxide worden gesplitst en kleiner dan 100 nm worden gemaakt én de stof voor meer dan de helft uit deze deeltjes bestaat, wordt de term ‘nano’ toegevoegd. Deze nano-zinkdioxide en nano-titaniumdioxide zijn geschikt als UV-filter en laten geen witte waas op de huid achter. De deeltjes zijn zo klein dat ze niet meer óp de huid hechten, maar dat de kans groot is dat ze door de huid heen gaan en in de bloedbaan terechtkomen. Met alle gezondheidsrisico’s van dien.  

Coatings
Sommige cosmeticamerken combineren nanotechnologie met de vorming van een coatinglaag rondom ieder nanodeeltje zink- of titaniumdioxide. Coatings rondom nanodeeltjes helpen om de vorming van vrije radicalen deels tegen te gaan. Daarnaast zorgt een coatinglaag ervoor dat nanodeeltjes in omvang groter worden. Hierdoor hebben fabrikanten een manier gevonden om de verplichting om ‘nano’ als grondstof op het etiket te vermelden te omzeilen. Anders gezegd: er zitten nanodeeltjes in een bepaald product, maar dit wordt niet altijd gecommuniceerd naar de consument.

En er zijn nog meer dubieuze effecten te noemen. In combinatie met zonlicht kunnen gecoate nanodeeltjes schadelijk zijn. Het dankzij het omhulsel uitvergrote formaat van de deeltjes, zorgt ervoor dat de werkzame stof alsnog op de huid hecht. Tenminste, als je niet transpireert of het zwembad of de zee ingaat. De coating rondom een nanodeeltje is doorgaans van siliconen of alumina. Deze stoffen lossen op in water. Je voelt het waarschijnlijk al aan je water: tijdens het zonnebaden of –badderen smelt het coatinglaagje als sneeuw voor de zon. Wat overblijft is het nanodeeltje, dat in zijn originele formaat alsnog zijn weg baant door je huid. Je bent weer terug bij af.

Non-nano
Vanuit MinkBC pretenderen wij zoveel mogelijk om geen nanotechnologie in cosmetica toe te passen. Non-nano, ongecoate zinkoxide is geheel veilig voor gebruik en een uitstekend ingrediënt voor zelfgemaakte, natuurlijke zonnebrandcrèmes. Het geeft een breedspectrum bescherming tegen UVA en UVB straling en je kunt gemakkelijk een zonnebrandcrème met een hoge SPF maken met zinkoxide.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »