Heb je vragen of advies nodig? Bel ons op: 0031 88 3366800 of whatsapp ons op: 06 394 492 40
Ontvang 10% korting op je eerste bestelling!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt een kortingscode voor 10% korting op je eerste bestelling. Daarnaast ben je als eerste op de hoogte van onze acties een aanbiedingen.

Abonneer
  • Lorem ipsum

Sandra’s point of view: Is Groene Cosmetica een hype die vanzelf weer overgaat?

25 Jun 2019

De oorlogskleuren zijn aangebracht; let the battle begin!
Het is een onderwerp dat ‘hot’ is in de vakbladen: Er zijn nu officieel twee kampen ontstaan in cosmeticaland. En zoals dat altijd gaat wanneer er een tegenstroming ontstaat jegens een gevestigde orde: De geschiedenis herhaalt zich in actie-reactie waarbij eenieder voor eigen parochie preekt.

  • Kamp één is sinds oudsher ‘leader of the pack’, in dit geval ‘de traditionele cosmetica’ die decennialang de markt heeft gedomineerd.
  • Kamp twee, in deze is ‘de natuurlijke of groene cosmetica.’

Deze trend is ontstaan vanuit bewustwording van de consument en alle beschikbare informatie, verspreid via internet, en heeft de afgelopen jaren steeds meer terrein gewonnen door verandering van consumentengedrag, verfrissende inzichten van de nieuw opgestane generaties, voor wie digitalisering en het uitdragen van ‘een gezonde lifestyle’ een eerste levensbehoefte is geworden.  

Niemand wil terrein verliezen natuurlijk, dus is het logisch dat voor de verdediging van het fort soms grof geschut ingezet wordt. Een ‘natuurlijke’ reactie. Zo ook de logische tegenreacties van de traditionele en conservatievere cosmeticamerken.

Maar wat moet je hier nu mee als Beautyprofessional? Wat moet je nu nog geloven en wat niet Groen of Traditioneel: What’s the difference?
Allereerst zit het verschil al vaak in de prijs en marges van de fabrikant en leverancier. Je kunt je voorstellen dat formules die worden ontwikkeld en geproduceerd met ingrediënten die kunstmatig kunnen worden vervaardigd in een laboratorium (synthetisch) tegen veel lagere kosten kunnen worden gemaakt dan formules op natuurlijke basis waarbij men afhankelijk is van de ruwe materialen uit de natuur die ook nog eens moeten verwerkt tot veilige cosmetica. De R&D voor natuurlijke formules wordt veelal door producenten gedaan die dit opstarten vanuit persoonlijke inzichten en complementaire geneeskunde (zoals bijvoorbeeld de TCM en Ayurveda) met geloof en passie voor een holistische aanpak voor het verbeteren van vitaliteit.

Huis van de Dood
Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Alles wat je erin stopt, opsmeert of aan kapot maakt, komt ook voor een gedeelte in de bloedbaan terecht; moet worden verwerkt door al je organen en je lichaam gaat dan in een soort van ‘survival modus’ om dat wat je kapot maakt, weer te kunnen herstellen. Het lijkt allemaal heel onschuldig maar inmiddels komen er gelukkig ook steeds meer wetenschappelijke onderbouwingen dat een mooie huid, een gezond lichaam en een gezonde mentale balans, alles te maken heeft met een goed werkend immuunsysteem en optimale darmflora. Je darmen worden niet voor niets ‘het huis van de dood’ genoemd.

Eet jij pakjesvoeding of kook je met verse kruiden?
Natuurlijke cosmetica heeft als meerwaarde dat, mits de formules zorgvuldig zijn samengesteld (ook hier heb je echter nog veel onderling verschil tussen!), er gebruik wordt gemaakt van ‘wat de natuur gegeven heeft’ met vaak een zeer hoge opneembaarheid (bio beschikbaarheid) en daardoor werkzaamheid. Met de kennis van nu en vaak eeuwenoude wijsheid worden steeds weer mooie nieuwe natuurlijke, zuivere en vooral veilige formules ontwikkeld die prachtige huidverbeterende resultaten geven en dus zeker doet wat het belooft. Op de vraag of het opsmeren van een geklutste eierdooier dan hetzelfde resultaat geeft als een proteïne-masker waarbij de hele formule gebaseerd is op elkaar afgestemde ingrediënten en het veiligheidsaspect (bacterievorming) mag je zelf je eigen antwoord invullen.

Ikzelf zet namelijk een hele grote kanttekening bij het zogenaamd lezen van de INCI-lijsten als ‘leek’ wanneer je daar niet voor gestudeerd hebt. Ik vind echt dat je Biochemicus moet zijn met een enorme kennis van scheikundige formules om cosmetica formules ook objectief te kunnen analyseren en interpreteren en dat dat niet mogelijk is vanuit enkele claims van stoffen per ingrediënt. Elk ingrediënt kan giftig zijn, mits verkeerd gebruikt in combinatie en percentages en de bron van herkomst is daarbij ook nog eens van belang. Dit geldt natuurlijk voor alle grondstoffen in cosmetica.  

Gevalletje: Ik heb de klok wel horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt…
De keuze voor natuurlijke cosmetica is meestal gebaseerd op formules vrij van toxische stoffen of ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor de huid. Maar ook dat hangt weer samen met zuiverheid, percentages en de juiste combi formules. Dit geldt ook voor stoffen die staan op de lijst van ‘grootste allergenen’ waar ook essentiële oliën toe behoren zoals Linalool (lavendelextract) om maar een voorbeeld te noemen.  Alles staat of valt met de juiste samenstelling van de formule. Een mooi voorbeeld van ‘ik heb de klok wel horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt’ is het recente vergelijk van een pot Lidl Cellulair crème van €3,99 en een crème van honderden euro’s van La Prairie. Door de media is dit enorm gehypet dat deze crèmes hetzelfde zouden zijn, terwijl -als je de INCI-lijst goed bestudeert zonder verdere kennis van zaken, een aantal grondstoffen inderdaad overeenkomen, maar dat deze crèmes, buiten de naam ‘cellulair’ weinig met elkaar in totaalformule, percentages (?) en resultaten gemeen hebben…  De Lidl kon de crèmes overigens niet aanslepen en La Prairie stond ook weer in ‘the picture.’ Mooie reclamestunt dus… Als iets te mooi is om waar te zijn is dat meestal ook zo tenslotte.

De wens van ieder mens: Vitaliteit en een gezonde uitstraling!
Vanuit mijn medische achtergrond weet ik hoe belangrijk ‘bewustwording’ is om ‘met de inzichten van nu’ op verantwoorde wijze om te gaan met je gezondheid. Daarom is het voor mij een vanzelfsprekendheid cosmetica te gebruiken die minder schadelijk is voor je lichaam en ben ik persoonlijk voorstander van behandelingen zonder invasieve technieken, inspuitingen of andere agressieve, hormoon-verstorende methodieken die je immuunsysteem kunnen verzwakken en je daardoor vatbaarder maken voor ziektekiemen, hormonale disbalansen en allergieën.  Uiteindelijk verouder je daardoor juist sneller en ontstaan er ook sneller huidproblemen.

Een gezonde, gebalanceerde levensstijl is het sleutelwoord vind ik, zonder te overdrijven natuurlijk, want overal waar ‘te’ voor staat is niet goed.

En wat betreft wetenschappelijke studies en wetenschappelijke onderbouwingen heb ik ook mijn eigen bescheiden mening: ‘degene die betaalt die bepaalt.’ Wetenschappers worden in de regel betaald door de farmaceutische industrie en grote cosmeticafabrikanten om studies te verrichten die heel kostbaar zijn. Kleine fabrikanten hebben dat geld gewoonweg niet.

Dus hoe onafhankelijk zijn deze studies dan eigenlijk? Stof tot nadenken. Beoordeel vooral op eigen meritus… Veel wijsheid gewenst!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »